09 oktober 2016

Groot, groter, groots… groei door aandacht en uitdaging

Mail me!
Aanbesteding Fontys

Onlangs kreeg de Bossche Studio’s (mijn samenwerking met twee andere interieurarchitecten) prachtig nieuws. We zijn winnaar van de aanbesteding voor interieurontwerp bij Fontys Hogescholen! De komende 4 tot 6 jaar zijn we verantwoordelijk voor het interieurontwerp van alle verbouwingen bij alle Fontys locaties. Daar zijn we blij mee.
Des te meer omdat het voor mij de eerste keer was dat ik meedeed aan een aanbestedingstraject.

Belangrijkste reden om mee te doen was de lange termijn relatie met Fontys. Daardoor ontstaan ontwikkelings- en verdiepingskansen. Ik werk altijd met plezier aan mijn projecten voor Fontys. Dit nieuwe partnerschap biedt de mogelijkheid tot specialisatie in huisvesting voor (het hoger) onderwijs. Samen met Fontys willen we de komende jaren groeien door frequente inspiratie- en kennissessies. Sessies waarin ontwikkelingen in het onderwijs en bijbehorende interieureisen centraal staan. Ik ben benieuwd wat dit ons gaat brengen.

Het proces van aanbesteding bracht me veel. Nu ik bijna 10 jaar werk als zelfstandige, heb ik langzamerhand een eigen stijl en werkwijze ontwikkeld. Uiteraard heb ik regelmatig contact met andere ontwerpers. Dat inspireert en daardoor staat mijn ontwikkeling niet stil. Dat is echter wel iets anders dan met zijn drieën zo’n uitdaging aangaan. Ieder met zijn eigen inbreng, samen werken aan een uitgebreid voorstel voor een organisatie als Fontys. Dit bewijst opnieuw dat krachtenbundeling vermenigvuldigt: 1 x 1 x 1 > 3.

“Dit nieuwe partnerschap biedt de mogelijkheid tot specialisatie in huisvesting voor (het hoger) onderwijs.”

Begin 2016 hoorden we dat deze hogeschool de aanbesteding ging uitzetten voor interieurontwerp. Ik dacht dat aanbestedingen van deze omvang meestal alleen weggelegd zijn voor grotere bureaus. Dat veranderde toen ik samen met Claartje ten Have (Studio Moj) de aanbestedingsdocumenten las. We zagen de mogelijkheden en besloten de stoute schoenen aan te trekken. Om voldoende beschikbaarheid te garanderen tijdens piekbelastingmomenten, zochten we een derde collega: Misha Breuer (Studio Breuer). Zo ontstond de samenwerking in een combinatie van zelfstandigen: Bossche Studio’s.

Onze samenwerking bleek een goede match. Er ontstond al snel een natuurlijke verdeling van taken in deze voor ons relatief onbekende wereld van een aanbestedingsplan maken. Het concept dat we samen bedachten werkten Misha en Claartje uit in twee ontwerpen. Misha maakte een schitterende 3D visualisatie van het ontwerp. Claartje focuste zich met name op de presentatie en beschrijving van het proces binnen Fontys. En ik nam de uitwerking van de strategische stukken over visie op samenwerking met de leverancier, het partnerschap met Fontys en de toekomst van het onderwijs voor mijn rekening. Alles in uitvoerige afstemming en volledige overeenstemming. Ook al zouden we niet winnen, we waren tevreden met onze inzending.

En dat mochten we dus zijn. In de vakantieperiode kregen we te horen dat onze inzending gewonnen had van een aantal gerenommeerde partijen. En overtuigend: de hoogste beoordeling op alle inhoudelijke punten!
Na een korte tijd van zweven over dit succes is nu de tijd aangebroken van implementatie. De trein dendert door. De eerste projecten zijn gestart. Begin volgend schooljaar gaat een aantal instituten al van start in een inspirerend studielandschap volgens onze ontwerpen.