19 april 2016

De beleving van Catwalk Rijksmuseum

Mail me!

Als ik naar een museum ga, kijk ik nooit alleen naar de expositie. Beroepsdeformatie. De totale inrichting van het gebouw of de ruimte draagt immers bij aan de beleving van wat er getoond wordt (Mehrabian & Russell, 1974).

Ondanks dat ik niet bijzonder geïnteresseerd ben in mode, bezocht ik onlangs de tentoonstelling Catwalk in het Rijksmuseum. Aangetrokken door het feit dat het is ingericht en vormgegeven door Erwin Olaf. Met de intentie de bezoeker mee te voeren in de wereld van de tijd van de kleding. Dit start al in de eerste zaal waar kinderen (of juist alleen de kleding) dansen om een groter kind in het midden. Vrolijk tafereel uit die tijd.

En een indrukwekkend beeld in de grote zaal daarna. Met de prachtige (bruids)jurk voor een grote ronde spiegel. Het gevoel dat je zelf de jurk past of meekijkt met de vrouw die zichzelf in de spiegel bewondert.

Ik was nooit eerder bij een modeshow, maar het is leuk een keer ‘front row’ te zitten bij de jurken uit verschillende periodes die voorbij komen. Mede door de drukte toen ik er was, vergelijkbaar met de hectiek die je ziet op de TV-beelden van Fashion Week.

“Je waant je op een feest waar je de dames van dichtbij van top tot teen beoordeelt.”

De bijzondere opstelling van de korte ‘Mondriaan’ jurk van Yves Saint Laurent voor een ‘tribune’ van oudere lange jurken en pakken begrijp ik niet helemaal. Wel geeft Erwin Olaf door dit grote contrast deze specifieke jurk van nu een prominente positie.

Mijn favoriete ruimte: een donkere zaal met uitgelichte specifieke details op jurken. Je waant je op een feest waar je de dames van dichtbij van top tot teen beoordeelt. Vreemd dat juist deze zaal in de media weinig aandacht kreeg.

Daarna de laatste zaal, opnieuw helder en licht. Een duidelijke mix van toen met nu. Het behang – een vergroting van de bloemendetails van de breedste jurk waar het hier om gaat – refereert aan de rijke wandprint uit die tijd. Maar oogt fris, van deze tijd. En al is het grote portret aan de wand recent gemaakt, het geeft je opnieuw het gevoel dat je werkelijk in die tijd bent.

De intentie van Erwin Olaf is wat mij betreft in de meeste zalen geslaagd: meer een beleving dan een tentoonstelling…

Catwalk. Mode in het Rijksmuseum
20 februari 2016 t/m 16 mei 2016
Philipsvleugel Rijksmuseum