10 november 2011

Dick Bruna, “Form follow function” of “Less is more”

Mail me!

Van kinds af aan ben ik ‘fan’ van Dick Bruna. Zoals zo velen ben ik op gegroeid met de boekjes; ik had zelfs gordijnen van Nijntje. Afgelopen weekend bezocht ik de tentoonstelling ‘Nijntje in de mode’ in het Dick Bruna huis bij het Centraal Museum in Utrecht. Opnieuw kwam ik er achter dat mijn liefde voor dit bijzondere grafisch werk nog lang niet weg is. Met de jaren stijgt de waardering zelfs. Voor mij zijn de eenvoudige, maar duidelijk sprekende tekeningen een continue reminder dat ik ook in mijn eigen werk moet vereenvoudigen, dingen weglaten maakt het beeld sterken.

In november 2005,  het eerste jaar van mijn studie aan de Jan des Bouvrie Academie, schreef ik voor het vak Kunstgeschiedenis een essay genaamd “Dick Bruna, ‘form follows function’ of ‘less is more (pdf)’” Hierin maak ik een vergelijking tussen het werk van Dick Bruna, Mies van der Rohe en Frank Lloyd Wright.